Cranio Sacraal Therapie

Cranio Sacraal Therapie (CST) richt zich voornamelijk op het lichamelijke bindweefsel en de eventueel daarin opgeslagen herinneringen, emoties en trauma’s.

Kleine of grote trauma’s, zowel geestelijk als lichamelijk, kunnen jarenlang klachten veroorzaken zonder dat er medisch iets te vinden is. Denk aan een val op het stuitje, een klap tegen het hoofd, een whiplash, het overlijden van een dierbare of een echtscheiding.

Bij CST ligt de focus op het geheel van de hersenen en het ruggenmerg, dat loopt van de schedel (cranium) tot het heiligbeen (sacrum) en verpakt zit in vliezen. Tussen de vliezen bevindt zich het hersenvocht (liquor) dat in een ritmische beweging wordt aangemaakt, rondgepompt en afgevoerd: het craniosacraal ritme, de ademhaling van de hersenen en het ruggenmerg.

De schedelbotten kunnen ten opzichte van elkaar bewegen en de drukverschillen, als gevolg van de aanmaak en afvoer, opvangen. Het is dus van groot belang dat deze schedelbotten vrij kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Anders ontstaan er spanningen die zich uiten in bijvoorbeeld hoofdpijnen, concentratiestoornissen, oorsuizingen of duizeligheid. Ook op andere plekken in het lichaam kunnen spanningsknopen of energiecystes ontstaan.

Als spanningen te groot zijn voor het lichaam om ze direct af te voeren, slaat het lichaam deze spanningen op in het bindweefsel. Deze energiecystes en spanningsknopen verstoren het carniosacraal ritme naar de rest van het lichaam. De therapeut kan dit voelen en opsporen en kan vervolgens deze belemmering met vaak zachte manuele technieken (weer) opheffen. Hierna kan het zelfherstellend vermogen van het lichaam het weer overnemen.

Geïnteresseerd? Ik vertel je graag meer.

Telefoon: 06 4162 1526
Mail: praktijk@lourenznienhuis.nl

Contactformulier