Whiplash

Na een whiplash kan Total Body Reflex helpen bij herstel. De therapie kan beknellingen en blokkades opsporen en verhelpen, zodat het lichaam kan herstellen.

Een whiplash wordt meestal veroorzaakt door een auto-ongeluk waarbij het slachtoffer van achteren of van opzij wordt aangereden. Bij een aanrijding van achteren worden de rug en schouders naar voor geduwd, terwijl het hoofd achterblijft. Het hoofd van de inzittende krijgt daardoor eerst een krachtige slag naar achteren en daarna naar voren, op het moment dat de aangereden auto tot stilstand komt.

Deze bewegingen gaan met veel snelheid en kracht gepaard. Hierdoor kunnen er door uitrekking, compressie en verschuiving (micro)letsels ontstaan van allerlei structuren in het lichaam, vooral in nek en schedel. Als op het moment van het ongeval het hoofd gedraaid was, is de kans op letsel nog groter. Een whiplash ontstaat niet alleen bij auto-ongelukken maar ook ontstaan tijdens het sporten of thuis.

Symptomen whiplash

Er is een hele lijst met klachten waarmee een whiplashpatiënt te maken kan krijgen. Hoofd- en nekpijn, maar ook spierzwakte in schouders en nek en vreemde gevoelssensaties, zoals tintelingen in de handen, evenwichtsstoornissen en concentratiestoornissen.

Meestal zijn de klachten direct na het ongeluk niet ernstig, behalve duizeligheid en lichte hoofdpijn. Later kunnen de klachten verergeren en zich uitbreiden met overgevoeligheid voor licht en geluid of verandering van smaaksensaties, duizeligheid, oorsuizen, verminderde balans bij lopen en stilstaan, concentratieverlies en vermindering van geheugencapaciteit.

Bij veel vrouwelijke whiplashpatiënten is de menstruatiecyclus verstoord. Bovendien vertonen sommige vrouwen symptomen die veel lijken op het premenstrueel syndroom. Ook zijn bij whiplashpatiënten veranderingen in het libido geconstateerd.

Het komt vaak voor dat er veranderingen in het gevoelsleven van de whiplashpatiënt plaatsvindt. Zo kan iemand die voorheen opgewekt en actief was door een whiplashtrauma lusteloos en depressief worden. Verstoring van de nachtrust, verlies van interesse in de omgeving, schuldgevoel, verminderde energie, verminderde concentratie, geheugenverlies, eetstoornissen. Op de duur kan dit leiden tot een burn-out.

Behandeling whiplash

TotalBodyReflex kan  helpen bij het herstellen van de functie van deze verschillende lichaamstructuren. Door de beknellingen en blokkades op te sporen en op te lossen kunnen de structuren weer normaal functioneren en kan lichaam herstellen en tot rust komen.


Geïnteresseerd? Ik vertel je graag meer.

Telefoon: 06 4162 1526
Mail: praktijk@lourenznienhuis.nl

Contactformulier